heimwee.info

… powered by Holland at Home

Beter een goede buur… Top 3 recepten uit België

“Beter een goede buur dan een verre vriend”, zo luidt een bekend oud-Nederlands spreekwoord. Of dat tegenwoordig nog wel klopt valt te bezien, want Nederlandse emigranten weten als geen ander dat zelfs de contacten met onze verste vrienden en familie nu eenvoudig zijn te onderhouden, onder andere dankzij internet. Toch is het altijd goed om vrienden te maken met je buren, al is het maar om af en toe een kopje suiker te lenen. In het kader daarvan vind je hier de top 3 recepten uit België, de gastvrije en gemoedelijke zuiderbuur van Nederland.

Brusselse wafels

Waterzooi met kip

Ingrediënten

2 wortelen
4 stengels bleekselderij
1 prei
bosje selderij
bosje peterselie
bosje bieslook
4 kippenbouten
½ pot Maggi Basis voor kippensoep
1 dl slagroom of crème fraiche
2 eidooiers
zonnebloemolie
zout en peper

Bereiding

Was de wortel, bleekselderij en prei en snijdt ze in stukjes en hak ook de selderij, peterselie en bieslook fijn. Wrijf vervolgens de kippenbouten in met zout en peper. Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een stevige braadpan en bak hierin de groenten een beetje aan. Voeg daarna een half kopje water toe, leg de kippenbouten er bovenop en strooi de helft van de fijngehakte verse kruiden erover. Laat de kip ca. 5 minuten met de groenten stoven. Voeg vervolgens ½ pot Maggi Basis voor kippensoep en 3/4 liter water bij de kip en laat het geheel nu in ongeveer 45 minuten gaarstoven op een laag pitje. Haal dan kippenbouten uit de pan en houdt ze warm. Doe de eidooiers en de room samen in een grote kom en voeg vervolgens geleidelijk het stoofvocht toe, tot er een gladde gebonden vloeistof ontstaat en giet dit daarna over in de pan. Roer de soep nogmaals goed door tot deze goed gebonden is, voeg zout en peper naar smaak toe en besprenkel de soep met de rest van de kruiden. Leg de kippenbouten elk op een bord en schep de soep met de groenten er overheen.

Biefstuk met steppegras

Ingrediënten

1 kilo aardappelen
4 biefstukken
1 liter frituurolie of zonnebloemolie
zout en peper
klontje roomboter

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze met een mes of keukenmachine in zeer dunne reepjes. Verhit de frituurolie in een frituurpan of stevige braadpan en bak de aardappelreepjes hierin aan, schep ze vervolgens uit de pan en laat ze daarna uitlekken. Bestrooi nu de biefstukken met zout en peper en bak deze in een koekenpan met een klontje roomboter gaar en goudbruin. Bak ondertussen ook de aardappelreepjes nogmaals tot ze lekker knapperig en goudbruin zijn. Leg op elk bord een biefstuk en schep daar overheen een berg aardappelreepjes (steppegras). Serveer het gerecht met een frisse groene salade, een schijfje citroen en uiteraard fritessaus.

Brusselse wafels

Ingrediënten

1 ei
50 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1½ dl melk
150 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram zachte roomboter
zonnebloemolie
(elektrisch) wafelijzer

Bereiding

Scheid de eierdooier van het eiwit en klop de eidooier samen met de suiker tot een schuimige massa (eiwit bewaren). Roer vervolgens de melk, het zelfrijzend bakmeel en de boter erdoor. Klop daarna in een apart kommetje het eiwit stijf en roer dit eveneens door het beslag. Vet een wafelijzer in met een beetje zonnebloemolie en laat deze heet worden. Schep dan een beetje beslag in het wafelijzer, doe hem dicht, bak de wafels in ca. 2 minuten gaar goudbruin en schep ze er voorzichtig met een vork uit. Herhaal dit tot al het wafelbeslag is opgebruikt. Bestrooi de Brusselse wafels met poedersuiker en serveer ze eventueel met slagroom en kersensaus.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: