heimwee.info

… powered by Holland at Home

Beter een goede buur… Top 3 recepten uit Duitsland

“Beter een goede buur dan een verre vriend”, zo luidt een bekend oud-Nederlands spreekwoord. Of dat tegenwoordig nog wel klopt valt te bezien, want Nederlandse emigranten weten als geen ander dat zelfs de contacten met onze verste vrienden en familie nu eenvoudig zijn te onderhouden, onder andere dankzij internet. Toch is het altijd goed om vrienden te maken met je buren, al is het maar om af en toe een kopje suiker te lenen. In het kader daarvan vind je hier de top 3 recepten uit Duitsland, de gezellige oosterbuur van Nederland.

Currywurst

Currywurst in pittige kerriesaus

Ingrediënten

8 braadworsten
2 uien
1 el tomatenpuree
2 el olijfolie
250 gr ketchup
3 el balsamico azijn
2 el honing
½ el ketjap manis
1 tl chilipoeder
2 el kerriepoeder

Bereiding

Grill of bak de braadworsten. Hak ondertussen de uien fijn en bak ze in een braadpan met een beetje olijfolie tot ze glazig zien. Voeg vervolgens de tomatenpuree, ketchup, honing en balsamico azijn toe, giet er een klein scheutje water bij en laat de saus even doorkoken. Voeg daarna de ketjap, chilipoeder, kerriepoeder en nog een scheutje water toe en roer de saus nogmaals goed door. Snijd de braadworsten als ze gaar zijn in plakjes en voeg ze toe aan de saus. Serveer de curryworst met frites en een salade.

Kartoffelsuppe

Ingrediënten

1 ui
1 prei
4 stengels bleekselderij
350 gr aardappelen
100 gr ham in dikke plakken
1 el olijfolie
bouillonblokje (voor 0,5 liter)
4 blaadjes witte kool
nootmuskaat
2 el zure room

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd vervolgens de ui in snippers, de prei in ringen, de bleekselderij in stukjes en de rauwe ham in blokjes. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak hierin de blokjes ham, samen met de prei en de ui. Voeg dan de bleekselderij, aardappelen, het bouillonblokje en 0,5 liter water toe en laat de soep 15 minuten doorkoken op een laag pitje. Snijd ondertussen de koolbladeren in reepjes en kook deze de laatste minuut mee. Breng de soep op smaak met wat nootmuskaat en schep er bij het opdienen wat zure room erop.

Zwiebelkuchen

Ingrediënten

25 gr gist
250 ml lauwe melk
beetje suiker
snufje zout
375 gr meel
60 gr margarine
5 eieren
1 kg uien
150 gr spekblokjes
500 gr zure room
vers gemalen peper
komijn
verse nootmuskaat

Bereiding

Brokkel de gist in de lauwe melk, roer er een beetje suiker en meel door en laat het geheel ca. 10 minuten afgedekt op een warme plek rijzen. Doe het gerezen deeg, de rest van het meel, zout, margarine en 1 ei in een beslagkom en kneed het geheel goed door totdat het deeg loslaat. Laat het deeg nu ca. 20 minuten afgedekt op een warme plek rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220C. Snijd de uien in ringen en bak ze samen met de spekblokjes aan in een koekenpan. Breng het uien-spekmengsel op smaak met peper, komijn en nootmuskaat. Rol het deeg zodra het gerezen is uit met een deegroller, leg het in een ingevet bakblik (maak een kleine rand) en schep het uien-spekmengsel erin. Klop de resterende 4 eieren samen met de zure room los en giet dit er overheen. Zet het bakblik in de oven en bak de Zwiebelkuchen in ca. 40 minuten gaar en goudbruin.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: