heimwee.info

… powered by Holland at Home

Geschiedenis van Nederlandse thee

Houd jij ook zo van thee? Dan ben je niet de enige, want al duizenden jaren voor onze jaartelling werd er in China thee gedronken. In Nederland kwam men pas in de zeventiende eeuw in aanraking met thee, en tegenwoordig is een heerlijk kopje thee bij vrijwel geen enkele Nederlander meer weg te denken. Wil je weten hoe thee de afgelopen vierhonderd jaar is uitgegroeid tot een van de meest favoriete dranken van Nederland, lees dan snel verder.

theepot

Nederlandse thee: van exclusief drankje tot volksdrank

Thee is van oorsprong geen Nederlandse drank, want rond 1610 werd de eerste thee pas vanuit China via Batavia naar Nederland gebracht. In eerste instantie was thee vooral een curiositeit voor de welgestelden die het drankje meer als medicijn beschouwden, maar toen de VOC op grote schaal thee naar Nederland ging verschepen konden steeds meer Nederlanders kennis maken met deze vooral in Azië geliefde warme drank. Omdat de vraag naar thee in Nederland sterk groeide gingen de Nederlanders theeplantages aanleggen op Java en Sumatra, maar desondanks bleef thee tot de achttiende eeuw een hele dure drank die alleen voor mensen met een goed gevulde portemonnee weggelegd was. Rijke deftige dames pronkten in die tijd ook graag met hun thee en lieten in hun tuin soms zelfs een speciale theekoepel bouwen, waarin zij regelmatig theekransjes hielden. Vanaf het begin van de achttiende eeuw konden steeds meer ‘gewone’ Nederlanders zich thee veroorloven en werd het een echte volksdrank.

Soorten Nederlandse thee

In Nederland wordt Engelse melange (een mengsel van zwarte thee) het meest gedronken, maar ook Ceylon thee (afkomstig uit Sri Lanka, dat vroeger Ceylon heette) en Earl Grey thee (een mengsel van zwarte thee en bergamot) zijn in Nederland zeer populair. Andere theesoorten die in vrijwel alle Nederlandse supermarkten zijn te vinden, zijn Darjeeling thee (afkomstig uit de streek Darjeeling in India), Assamthee (afkomstig uit de streek Assam in India), Lapsang souchong thee (met sterke rooksmaak, omdat de thee gedroogd wordt boven een vuur van naaldhout) en groene thee (gemaakt van gestoomde theeblaadjes). Daarnaast kun je kiezen voor typisch Hollandse theemelanges, zoals Pickwick Dutch Tea Blend.

Ook kruidenthee is tegenwoordig zeer populair in Nederland, al moet gezegd worden dat kruidentheesoorten als rooibos thee, sterrenmix thee, zoethout thee, kamille thee en muntthee eigenlijk geen thee zijn maar een infusie, ofwel een aftreksel van bloemen en/of bladeren).

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: