heimwee.info

… powered by Holland at Home

Zelf ijs maken met typisch Hollands zomerfruit

Veel Nederlandse emigranten herinneren het zich nog wel, de ijscoman die vroeger met zijn wagen door de straten reed en met een klingelende bel kinderen en ouders in verlokking bracht om een ijsje te kopen. Rijd er waar jij woont geen ijscoman door de straat? Geen nood, je kunt ijs ook heel gemakkelijk zelf maken, met typisch Hollands zomerfruit.

sorbetijs

Stap 1 – Verzamel, was en pureer de ingrediënten

Als eerste dien je alle ingrediënten die je nodig hebt om ijs te maken te verzamelen. Voor één bak ijs heb je ongeveer 500 gram rijp Hollandse zomerfruit nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines. Daarnaast heb je ca. 175 ml sinaasappelsap nodig, 175 gram basterdsuiker en het sap van een halve citroen. Maak al het fruit schoon, verwijder eventuele pitten en pureer al het fruit vervolgens samen met het citroensap in een blender.

Stap 2 – Maak de siroop

Vervolgens ga je de siroop maken, die ervoor zorgt dat het ijs een heerlijke zoete smaak krijgt. Doe de sinaasappelsap samen met de suiker in een pannetje, breng dit aan de kook en laat het op een laag pitje doorkoken tot het een dikke siroop wordt. Haal het pannetje vervolgens van het vuur en laat de siroop afkoelen.

Stap 3 – Bereid het ijs

Roer de fruitpuree met een spatel door de siroop en schep het mengsel vervolgens in een bakje. Zet dit bakje enkele uren in de vriezer en klaar is je ijs! Je kunt voor deze stap ook een ijsmachine gebruiken. Wil je het sorbetijs een extra ‘kick’ geven, giet er dan een scheutje Hollandse likeur doorheen, zoals bijvoorbeeld Oranjebitter of Safari.

Stap 4 – Serveer het ijs

Haal het bakje ijs uit de vriezer en laat het ca. 10 minuten staan zodat het ijs makkelijker uit het bakje te scheppen is. Verdeel het ijs over de kommetjes en garneer het met slagroom of wat vers fruit.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: