heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlandse bloemencorso’s: mooi, gezellig én spannend

Nederland is wereldwijde marktleider in bloemen, planten en bloembollen, en daar zijn Nederlandse bloementelers en –exporteurs uiteraard trots op. Om te laten zien wat voor moois de bloementelers allemaal laten groeien en bloeien worden er elk jaar overal in Nederland bloemencorso’s georganiseerd. Deze optochten van met bloemen versierde praalwagens trekken veel toeristen, maar ook voor lokale bewoners is het een gezellig uitje. Daarnaast zijn bloemencorso’s ook elk jaar weer spannend voor de deelnemers zelf, want zijn kunnen met hun praalwagens diverse prijzen in de wacht slepen.

bloemencorso

Geschiedenis Nederlandse bloemencorso’s

Historici vermoeden dat er al in de Middeleeuwen bloemencorso’s in Nederland werden gehouden, vaak als onderdeel van het carnavalsfeest. De kleurrijke optocht met bloemenpraalwagens raakte echter geleidelijk uit de gratie, totdat een groep Amsterdamse studenten in 1887 op het idee kwam om het bloemencorso nieuw leven in te blazen en een bloemencorso in het Vondelpark te houden, mede geïnspireerd door het ‘Bataille de Fleurs” dat elk jaar in Nice werd gehouden. Bekend is verder dat op 5 september 1898 een bloemencorso in het Gelderse dorpje Lichtenvoorde werd gehouden, ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. In navolging daarvan werden steeds meer bloemencorso’s op Koninginnedag georganiseerd, dat tot het jaar 1948 op 31 augustus plaatsvond, op de verjaardag van de toenmalige Koningin Wilhelmina. Mogelijk is dat ook de reden waarom tot op de dag van vandaag nog veel bloemencorso’s plaatsvinden in de maanden augustus en september.

Soorten bloemencorso’s

Onder de kenners worden bloemencorso’s onderverdeeld in twee categorieën: de dahliacorso’s en niet-dahliacorso’s. Dahliacorso’s vinden vrijwel allemaal buiten de Randstad plaats en richten zich sterk op beeldende vormgeving, waar tegenwoordig zelfs theater en dans aan te pas komt. Bij niet-dahliacorso’s, die vooral in de Randstad plaatsvinden, staat de kunst van het bloemschikken centraal.

Het misschien wel grootste en bekendste dahliacorso wordt elk jaar eind augustus of begin september in het Brabantse dorpje Zundert gehouden. Het grootste niet-dahliacorso is het Bloemencorso van de Bollenstreek, dat elk jaar in april plaatsvindt. Zowel de dahliacorso’s als niet-dahliacorso’s zijn een lust voor het oog, en ook voor de deelnemers aan de bloemencorso’s is elke optocht weer heel erg spannend, want zij kunnen diverse prijzen winnen. Met name het wedstrijdelement van de bloemencorso’s zorgt ervoor dat de praalwagens elk jaar weer grootser en imposanter worden.

Bloemencorso kalender

In de maanden augustus en september vinden traditioneel veel bloemencorso’s plaats. Ben jij dan net toevallig in Nederland en zou je ook graag een bloemencorso willen bijwonen? Kijk dan op deze bloemencorso kalender om te zien waar er in het najaar bloemencorso’s worden georganiseerd. Ben je dan niet in Nederland, dan kun je het bloemencorso van Zundert live bekijken op de regionale zender Omroep Brabant. Een samenvatting van die live-uitzending is vervolgens te zien via Uitzending Gemist (Omroep Max).

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: