heimwee.info

… powered by Holland at Home

Variëren met ontbijtkoek

Ontbijtkoek is een echt heimweeproduct, zo blijkt uit de statistieken van de Nederlandse online supermarkt Holland at Home, want in veel online winkelmandjes van Nederlandse emigranten liggen één of meer pakken van deze heerlijke kruidige typisch Hollandse koek. De meeste Nederlanders, of die nu in Nederland wonen of daarbuiten, eten ontbijtkoek bij de koffie, het ontbijt of de lunch, maar wist je dat je deze heerlijke koek ook in een heleboel gerechten kunt verwerken? Bijgaand wat recepten ter inspiratie. Alle recepten zijn voor 4 personen, met uitzondering van de taart.

recepten met ontbijtkoek

Appel-ontbijtkoek taart

Ingrediënten

1 pak Koopmans Appeltaart
180 g boter
1 ei
5 zachtzure appels
50 g basterdsuiker
25 g gedroogde abrikozen
2 plakken ontbijtkoek
2 tl kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180C. Snijd de abrikozen in kleine stukjes, wel ze ca. 15 minuten in lauwwarm water en dep ze daarna droog. Neem een springvorm van 24 cm doorsnede en vet deze in met een klein beetje boter. Doe vervolgens de rest van de boter in een beslagkom, voeg de mix voor appeltaart en 2/3 van het losgeklopte ei toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Bedek de bodem en de rand van de springvorm met 2/3 van het deeg. Schil dan de appels, verwijder de klokhuizen, snijd de appels in kleine blokjes of plakjes en meng deze in een beslagkom met de suiker, kaneel, gewelde abrikozenstukjes en verkruimelde ontbijtkoek. Vul de taart met dit mengsel en druk het goed aan. Maak van de rest van het deeg dunne reepjes of rolletjes en leg ze kruislings bovenop de taart. Bestrijk de reepjes met de rest van het losgeklopte ei, zet de appel-ontbijtkoek taart dan in de oven en bak hem in ca. 1 uur en 1 kwartier gaar en goudbruin. Laat de taart minimaal 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert en de taart in stukken snijdt.

Runderstoofvlees met ontbijtkoek en appelstroop

Ingrediënten

1 kilo runderlappen
2 Maggi bouillonblokjes
1 winterpeen
1 ui
2 plakken ontbijtkoek
1 el mosterd
1 tl tijm
2 laurierblaadjes
1 el appelstroop
roomboter
zout en peper

Bereiding

Snijd de runderlappen in blokjes en strooi er zout en vers gemalen zwarte peper overheen. Verhit vervolgens een flinke klont roomboter in een stoofpan met dikke bodem en bak hierin de blokjes rondom bruin. Snijd ondertussen de winterpeen in dunne plakjes en versnipper de ui en voeg deze vervolgens toe aan het vlees. Draai het vuur laag en voeg dan wat water toe zodat het vlees net onderstaat. Verkruimel daarna het bouillonblokje en de ontbijtkoek erboven, voeg mosterd, laurierblaadjes, tijm en appelstroop toe en laat het geheel in ca. 3 uur op een heel laag pitje gaar sudderen. Lekker met gekookte aardappelen en sperziebonen of rode kool.

Pompoenpudding met ontbijtkoek

Ingrediënten

1 kleine pompoen (ca. 300 gram)
25 ml gecondenseerde melk
2 tl kaneel
2 plakken ontbijtkoek
slagroom

Bereiding

Schil de pompoen, verwijder de zaden en zaadlijsten, snijd de pompoen in blokjes en kook deze in ca. 15 minuten zacht en gaar. Prak de pompoen vervolgens fijn met een pureestamper en roer de kaneel en gecondenseerde melk erdoor. Laat de pudding daarna afkoelen en zet hem enkele uren in de koelkast. Verkruimel vlak voor het opdienen de twee plakken ontbijtkoek en verdeel deze over 4 schaaltjes. Schep dan de pompoenpudding er bovenop en garneer de toetjes met een flinke toef slagroom.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: