heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlandse fietscultuur zorgt voor hogere levensverwachting

Nederland is een echt fietsland, dat is overal in de wereld wel bekend. Wat veel mensen echter niet weten is Nederlanders door al dat gefiets ook langer leven. Tijd dus om wat vaker de fiets te pakken, ook als je niet meer in Nederland woont!

fietsen gezond

Fietsers leven langer

Dat lichaamsbeweging gezond is, is geen nieuws, maar dat de Nederlandse fietscultuur een enorm voordeel voor de gezondheid oplevert was nog niet bekend. Nederlandse onderzoekers van het Healthy Urban Living programma aan de Universiteit Utrecht hebben onlangs ontdekt dat Nederlanders die gemiddeld 75 minuten per week fietsen gemiddeld een half jaar langer leven dan mensen die dat niet doen. Zij trokken deze conclusie na gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), statistieken van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en enquêtes onder ongeveer 50.000 Nederlanders grondig geanalyseerd te hebben. Daarnaast concludeerden zij dat fietsen zo’n 6500 sterfgevallen per jaar voorkomt in Nederland.

Benchmark

Dat fietsen goed is voor de gezondheid is overigens niet de enige winst, zo is in het onderzoeksrapport te lezen. De wetenschappers benadrukken dat fietsen nog veel meer voordelen oplevert, zoals een goede luchtkwaliteit en minder verkeersdrukte. Volgens het onderzoeksteam kan Nederland met deze cijfers dienen als benchmark voor de rest van de wereld, want nergens ter wereld wordt zoveel gefietst als in Nederland.

Ben je van plan jouw kinderen ook op te voeden met de Nederlandse fietscultuur? Begin dan jong en lees samen met je peuter of kleuter het boekje Nijntje op de fiets van Dick Bruna. Natuurlijk kun je het fietsen voor jezelf ook leuker en praktischer maken, bijvoorbeeld met deze vrolijke Hollandse fietstas … ideaal voor een ritje naar de supermarkt!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: