heimwee.info

… powered by Holland at Home

De scholen in Nederland zijn weer begonnen

Wie eind augustus wel eens in Nederland is geweest zal het zeker zijn opgevallen: de posters en spandoeken waarop ‘De scholen zijn weer begonnen’ staat geschreven. Waarom wordt het verkeer daarop attent gemaakt? En hoe ziet het Nederlands onderwijssysteem er tegenwoordig uit?

Weer naar school

weer naar schoolKinderen moeten veilig naar school kunnen, dat is de gedachte achter de actie ‘De scholen zijn weer begonnen’, die jaarlijks door Veilig Verkeer Nederland (VVN) in heel Nederland wordt gehouden. Tijdens de eerste week van het nieuwe schooljaar, dat afhankelijk van de regio in augustus of begin september plaatsvindt, worden er spandoeken en posters langs de weg opgehangen die automobilisten en andere weggebruikers erop attent moeten maken rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan. De reden dat de actie wordt gehouden is dat tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar gemiddeld meer verkeersongelukken plaatsvinden waarbij schoolkinderen betrokken zijn. Mogelijk komt dit omdat kinderen de weg naar hun nieuwe school nog niet zo goed kennen, maar ook kan het zijn dat ze door alle spanning en enthousiasme wat minder goed opletten in het verkeer. Daarnaast zijn automobilisten het schoolverkeer wat ontwend, een goed moment dus om alle verkeersdeelnemers eraan te herinneren dat de kinderen weer naar school gaan!

Het moderne Nederlandse onderwijssysteem

Nederlanders die enkele decennia geleden naar het buitenland zijn geëmigreerd weten waarschijnlijk niet dat er sinds hun vertrek heel wat in het Nederlandse onderwijssysteem veranderd is. Zo bestaat sinds 1985 de naam ‘lagere school’ officieel niet meer, en is deze veranderd in ‘basisschool’. In tegenstelling tot de lagere school, die uit zes klassen bestond, bestaat de basisschool uit acht groepen, waarbij de derde groep van de basisschool hetzelfde schooljaar is als de eerste klas van de vroegere lagere school. Vanaf de vijfde verjaardag zijn Nederlandse kinderen leerplichtig, maar de meeste kinderen gaan tegenwoordig vanaf hun vierde verjaardag al naar groep 1.

Ook in het voortgezet onderwijs zijn de afgelopen decennia enige veranderingen doorgevoerd. Zo bestaat de MAVO sinds 1999 niet meer en is vervangen door het VMBO, waarin ook de voormalige Huishoudschool en Lagere Technische School zijn ondergebracht. Het VMBO bestaat uit vier leerwegen, te weten de Basisberoepsgerichte leerweg (VMBO-Basis), de Kaderberoepsgerichte leerweg (VMBO-Kader), de Gemengde leerweg (VMBO-GL) en de Theoretische leerweg (VMBO-T). Leerlingen die een VMBO-diploma hebben behaald kunnen doorstromen naar het MBO, en alleen leerlingen met een VMBO-GL of VMBO-T diploma kunnen doorstromen naar de HAVO. Leerlingen die naar het VWO (Atheneum en Gymnasium) gaan dienen sinds 2001 in de bovenbouw (laatste drie schooljaren) te kiezen voor twee van de vier beschikbare profielen, te weten Cultuur & maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek. Momenteel zijn er in Nederland discussies gaande om dit systeem te veranderen en leerlingen in het voortgezet onderwijs niet verplicht examen te laten doen in een standaard pakket van vakken, maar ze zelf de vakken (en per vak het niveau) te laten kiezen waarin ze examen willen doen, zoals bijvoorbeeld in Groot-Brittannië het geval is.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “De scholen in Nederland zijn weer begonnen

 1. siss294
  01/09/2015

  Hallo, ik moet je iets vragen. Als ik zou willen gaan naar de Nederlandse gymnasium / lyceum na negen jaar in de basis school in Slowakije op de leeftijd van 15: Zou het mogelijk zijn? Zouden ze instemmen met een buitenlander uit een ander land, als ik mijn burgerschap weken zou zijn veranderd voordat ze naar school en praten in het Nederlands? Is basis Nederlandse gymnasium/ lyceum betaald? Wat is het systeem van de toelatingsexamens? En nog een ding: Kan ik neem contact met u op, als ik meer vragen over scholen in Nederland zou hebben? Ik zou echt waarderen, omdat ik hard nodig antwoorden op deze (en nog wat) vragen en ik weet niet iedereen die antwoorden daarop zou weten. Hartelijk bedankt. Met vriendelijke groet, Simona.

  *misschien zijn er aantal fouten, zodat de Engels versie van bijlage.

  Hello, I need to ask you something. If I would want to go to the Dutch gymnasium after nine years in basic school in Slovakia at the age of 15: Would it be possible? Would they accept a foreigner from another country if I would have changed my citizenship weeks before going to school and talk in Dutch? Are basic Dutch gymnasiums paid? What is the system of entrance examinations? And one more thing: Could I please contact you, if I would have any more questions about schools in Netherlands? I would really appreciate it, because I desperately need answers to these (and some more) questions and I dont know anyone who whould know answers to them. Thank you very much. Best regards, Simona.

  Bedankt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: