heimwee.info

… powered by Holland at Home

Het weer in Nederland

hh

Voor vele Nederlanders is het weer een echt hot topic. Een gesprek is pas écht Nederlands als er over het weer gepraat – of geklaagd – wordt.

Nederland ligt aan de Noordzee en heeft daardoor een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat de winters vrij zacht zijn en over het algemeen zijn de zomers koel. Ieder jaar is echter anders dan het andere jaar. In de zomers is er zo nu en dan een hittegolf terwijl in het voorgaande jaar de zomer vooral nat en regenachtig was. Soms lopen de seizoenen ook achter op de kalender. Zo begon de afgelopen winter (2015/2016) pas laat in januari.

Hoe komt het dan dat Nederlanders zo gek op het weer zijn? Het veranderlijke karakter van het weer is misschien wel een belangrijk antwoord op deze vraag. Op een maandag in de lente kan het bijvoorbeeld nog vriezen, terwijl in diezelfde week op een zonnige vrijdag, het kwik naar dubbele cijfers stijgt. En de week daarop raast er een storm met onweer en regen. Kortom, het Nederlandse weer is erg onvoorspelbaar en daardoor is het een mooi onderwerp voor een simpel gesprek!

Tegenwoordig hebben we het vooral over het weer om ons in bepaalde sociale situaties te redden. Het gaat dan niet zozeer om de temperatuur of de regenval met elkaar te bespreken, maar het is meer een methode om verbinding met elkaar te maken en een gevoel van sociaal ongemak te voorkomen. Bovendien is het wetenschappelijk aangetoond dat het bespreken van triviale zaken, zoals het weer, laat zien dat mensen tevredener zijn. “Hoe meer je praat over dingen die er weinig toe doen, zoals het weer, hoe minder zorgen je hebt”, volgens een Amerikaanse onderzoeker.

Omdat het weer zo veranderlijk en vaak kan afwijken met de jaargetijden, zijn er manieren nodig om het weer wat preciezer te bepalen. Er zijn dan gelukkig websites als www.knmi.nl, www.buienradar.nl en www.weeronline.nl om voor ons het weer tot op zekere hoogte te voorspellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 02/06/2016 door in Uncategorized.

Navigatie

%d bloggers liken dit: